Regióny Bratislava Kauzy

Matečná zavádza mimoriadne núdzové opatrenie na poľské mäso. Platiť bude do odvolania

Zdroj: Glob.sk I David Duducz

BRATISLAVA – Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) vydala pokyn hlavnému veterinárnemu lekárovi SR na mimoriadne núdzové opatrenie na dovoz hovädzieho mäsa z Poľska. Každá zásielka musí od piatka prejsť najprv laboratórnymi testami a až po kontrole môže smerovať na slovenský trh. Informovalo o tom MPRV SR.

 

“Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov opakovane ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) bude preto kontrolovať všetky dodávky poľského mäsa. 100 percent zásielok poľského hovädzieho mäsa bude musieť prejsť kontrolou predtým, ako sa dostane k spotrebiteľovi, do reštaurácií či jedální. Toto opatrenie bude platiť až do odvolania. Prehodnotíme ho po zverejnení výsledkov kontrol bitúnkov a funkčnosti poľského systému kontroly mäsa inšpektormi Európskej komisie,” povedala Matečná.

Prísne opatrenie je podľa MPRV SR reakciou na ďalší prípad nevyhovujúceho mäsa z Poľska. V Česku v 700-kilogramovej zásielke hovädziny totiž tento týždeň odhalili nebezpečné baktérie salmonely. Na Slovensko sa z tejto dodávky dostalo 40 kilogramov mäsa. Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR však celú zásielku zachytili, a tá sa tak nedostala k spotrebiteľom.

Matečná nariadila laboratórne testy všetkého mäsa, ktoré bude dodané na Slovensko. Zdroj: Archív

Potravinoví inšpektori podrobia podľa agrorezortu poľské mäso laboratórnym vyšetreniam na prítomnosť baktérií, zvyškov veterinárnych liekov, zneužívaniu rozmrazeného mäsa a aj kontrolám označenia prevádzok, z ktorých mäso pochádza. V prípade podozrenia z falšovania mäsa sa vykoná súčasne senzorické (zmyslové) testovanie a kvalitatívna detekcia druhu mäsa.

“Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému Štátnej veterinárnej a potravinovej správy najneskôr 24 hodín pred dodaním. Inšpektori ŠVPS z neho odoberú vzorky a príjemca bude musieť počkať na výsledky testov. Poľská hovädzina bude môcť byť uvoľnená na trh až po tom, ako prejde riadnymi vyšetreniami na zdravotnú bezpečnosť,” vysvetlil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Potravinoví inšpektori sú podľa MPRV od prepuknutia škandálu s poľskými bitúnkami neustále v pohotovosti. Doposiaľ uskutočnili viac ako 550 cielených kontrol poľského hovädzieho mäsa. Kontrolám podrobujú mäso v skladoch, maloobchodoch, baliarňach, spracovateľských prevádzkach a aj na cestách. Kontroly sa pritom vykonávajú u všetkých typov mias.

Inšpektori urobili viac ako 550 cielených kontrol mäsa. Zdroj: Archív

Zhruba pred mesiacom vyplávala na povrch kauza s poľským bitúnkom, ktorý mal nelegálne obchodovať s pokazeným mäsom. Na kauzu poukázal reportér poľskej televízie TVN24 Patryk Szczepaniak, ktorý sa v danom bitúnku zamestnal. Následne odvysielal reportáž o tom, aké praktiky sa používali v bitúnku, pričom spracovávali dobytok, ktorý nevedel stáť na nohách. “Vedúci mi prikázal, aby som mäso označil ako zdravé a trochu ho prikrášlil. Bolo to hrozné, verte mi. Zo smradu hnijúceho mäsa sa vám chce vracať. Musel som ho zoškrabovať nožom, aby vyzeralo lepšie,” povedal reportér.

“Aj tak nevieš, čo ješ,“ povedal mu jeho vedúci, keď sa ho reportér pýtal, či mäso nie je pokazené. Bitúnok bol následne uzavretý. Kauzu musela Matečná vysvetľovať na parlamentnom Výbore pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý členovia mimoriadne zvolali vzhľadom k danej kauze. Vtedy hovorila, že agrorezort spolu so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou urobili všetko, čo mohli, ba až nad rámec. Šéf ŠVPS Jozef Bíreš priznal, že Poľsko je vzhľadom na všetky ich kauzy s potravinami pre nás rizikovou krajinou.