Regióny Bratislava Top

Odborníci VARUJÚ pred kuracím mäsom! Zákazníkom hrozí známe ochorenie

V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia
V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia. Zdroj: TASR / Štefan Puškáš

BANSKÁ BYSTRICA – Špecialisti Štátnej veterinárnej a potravinovej správy upozorňujú na nevyhovujúci produkt, ktorý sa objavil na pulte obchodu. Po bližšej analýze totiž zistili prítomnosť Salmonelly Enteritidis, ktorá patrí medzi invázne druhy salmonely.

 

Na pultoch predajne spoločnosti Mäsokombinát NORD SVIT s.r.o v Banskej Bystrici sa objavilo kuracie mäso, na ktoré upozorňujú odborníci zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Konkrétne išlo o produkt, “„Kuracie prsia“, šarža 28.05.2022/20220529, DS 2.6.2022, krajina pôvodu Poľsko, dodávateľ Firma KABANOS Kojs Miroslaw i Joanna Kojs-Kowalczyk, Spólka Jawna, ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka.”

Odborníci z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Banská Bystrica totiž pri kontrole odobrali vzorky predmetného výrobku a bližšou analýzou sa im podarila zistiť prítomnosť Salmonelly Enteritidis. Ide o salmonelu, ktoré je spolu so Salmonellou Typhimurium označovaná ako “invázne salmonely, nakoľko salmonelózy vyvolané týmito sérotypmi patria u ľudí medzi najčastejšie a najvážnejšie alimentárne nákazy,” informujú o tom pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

V tejto prevádzke objavili kontaminované kuracie prsia
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa

Hoci tento produkt je už po dátume spotreby, je však možné, že sa u vás doma stále nachádza. Mnohí si totiž práve kuracie prsia dávajú často do mrazničiek, kde majú vydržať omnoho dlhšie ako je uvedené pri kúpe. Ak ste ich teda ešte neskonzumovali, radšej sa im vyhnite. Salmonela je totiž ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje u potravín živočíšneho pôvodu, “napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete, dávali pozor a mäso dostatočne tepelne upravovali.