BRATISLAVA – Ďalší veľký potravinový škandál. Na Slovensko bolo dovážané kontaminované a zdravotne nebezpečné mäso z Poľska a to predovšetkým hydinové. Nie je vylúčené, že vážne problémy môžu byť aj s dovážaným bravčovým mäsom.
Štátna veterinárna a potravinová správa podniká okamžité kroky na zachytenie poľského mäsa, ktoré by mohlo predstavovať pre spotrebiteľov riziko. Informovala o tom na facebookovej stránke ministerstva pôdohospodárstva. Štátna veterinárna a potravinová správa tak reaguje na škandál s krmivom kontaminovaným technickými olejmi a mazivami, ktoré malo byť podávané zvieratám na poľských farmách. „Keďže informácie o riziku takýchto potravín na zdravie spotrebiteľa nie sú dostatočné, do objasnenia problému Štátna veterinárna a potravinová správa neodporúča konzumovať hydinové mäso z Poľska,“ zdôraznila Štátna veterinárna a potravinová správa. Potravinoví inšpektori odoberajú vzorky poľskej hydiny a podrobujú ich laboratórnym testom.
Na farmách, ktoré dovážajú krmivo z Poľska, podnikajú kontroly na dohľadanie presného pôvodu krmív a kŕmnych prísad. Poľská veterinárna správa podľa našej Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zatiaľ nevyčíslila, aký objem technických tukov a olejov bol distribuovaný do výrobných krmív alebo priamo na farmy. „Z tohto dôvodu Štátna veterinárna a potravinová správa v predstihu nariadila zvýšené kontroly dovážanej hydiny z Poľska, ktoré sa pravdepodobne rozšíria aj na bravčové mäso. V prípade potvrdenia kontaminácie okamžite pozastaví predaj týchto mias,“ doplnila Štátna veterinárna a potravinová správa.
O tom, aká je aktuálna situácia s kontaminovaným mäsom z Poľska na Slovensku nás informovala Paulína Kojnok, vedúca osobného úradu Kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Štátna veterinárna a potravinová správa začala proaktívne kontrolovať z Poľska dovážané mäso z hydiny a nariadila odber vzoriek na laboratórne analýzy. Po osobnej konzultácií s poľskou autoritou v pondelok t.j 3.10.2022 Poľská veterinárna správa nemala k dispozícii relevantné údaje, čo sa týka množstva dovážaných technických tukov a olejov a ich distribúciu do výrobných krmív alebo priamo na farmy zvierat,“ vysvetlila Kojnok, podľa ktorej od 3.10.2022 sa začali robiť šetrenia a laboratórne analýzy.
„Podľa prísľubu, výsledky by mohli byť k dispozícií vo štvrtok resp. piatok a potom túto informáciu dostanú členské štáty vrátane Slovenska. Rovnako začíname robiť vysledovateľnosť krmív a kŕmnych aditív na farmách, ktoré dovážajú krmivo z Poľska. Nakoľko nie sú dostatočné informácie o riziku takýchto potravín na zdravie spotrebiteľa, do objasnenia problému neodporúčame konzumovať hydinové mäso z Poľska,“ skonštatovala Kojnok.