Regióny Bratislava Top

VAROVANIE aj VEĽKÁ KONTROLA Kinder vajíčok: V niektorých krajinách ho museli stiahnuť z predaja

Krajiny sťahujú z predaja Kinder vajíčko.
Krajiny sťahujú z predaja Kinder vajíčko. Zdroj: fsai.ie, FB/Polícia SR

BRATISLAVA – Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy informujú o začatí kontroly, počas ktorej sa zamerajú predovšetkým na známy výrobok – Kinder vajíčko. Niektoré krajiny  avizujú, že sa u ľudí vyskytla salmonela. Spojitosť s populárnym výrobkom momentálne preverujú, preventívne ho však sťahujú ho z predaja.

 

Konkrétne má ísť o “výrobky Kinder Surprise 20g and Kinder Surprise 20g x3 s dátumom minimálnej trvanlivosti medzi 11. júlom 2022 a 7. októbrom 2022, vyrobené v Belgicku sú spoločnosťou Ferrero sťahované z trhu,” informujú odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Krajiny sťahujú z predaja Kinder vajíčko.
Krajiny sťahujú z predaja Kinder vajíčko. Zdroj: fsai.ie

Írske orgány pre bezpečnosť potravín zverejnili informáciu, že sa u ľudí mala vyskytnúť salmonela. V tejto súvislosti vyšetrujú spojitosť s Kinder vajíčkom. Spoločnosť Ferrero preto pristúpila k preventívnemu a dobrovoľnému stiahnutie tohto výrobku z predaja, pokým sa neprešetrí spojitosť Kinder vajíčka s výskytom salmonely. Konať sa rozhodla aj Štátna veterinárna a potravinová správa pre veľkú kontrolu, ktorá je zacielená práve na tieto výrobky. Zatiaľ však nemajú informáciu, žeby bol tento výrobok “distribuovaný na Slovensko. Napriek tomu sme zaslali dotaz prostredníctvom Európskej komisie, aby výrobca zaslal distribučný zoznam všetkých konkrétnych vyrobených šarží,” informujú odborníci.

Hovorkyňa Ferrero Hana Mašková pre zoznam.sk potvrdila, že “dobrovoľné stiahnutie sa týkalo iba šarží výrobku Kinder Surprise, ktoré na českom a slovenskom trhu nie sú dostupné”

Krajiny sťahujú z predaja Kinder vajíčko.
Krajiny sťahujú z predaja Kinder vajíčko. Zdroj: fsai.ie

Salmonela je ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje u potravín živočíšneho pôvodu, “napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete.