Regióny Bratislava Domáce Top

POZOR Sťahujú nebezpečné VAJCIA, ovčí syr a tvarôžky! Našli v nich BAKTÉRIE, vážne ohrozujú zdravie

Ilustračná foto. ZDROJ: archív zoznam.sk

BRATISLAVA – Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky počas svojich úradných kontrol v mesiaci apríl 2023 odobrala niekoľko vzoriek potravín. Vďaka tomu sa jej podarilo nájsť na pultoch niekoľko nevyhovujúcich potravín, ktoré môžu vážne ohroziť vaše zdravie. Jej testami neprešli vajcia so salmonellou, Olomoucké tvarôžky a ovčí syr s penicíliom.

 

Počas úradných kontrol Štátna veterinárna a potravinová správa SR odobrala 829 vzoriek rozmanitých potravín, ale i surovín vo výrobe. Vzorky prešli laboratórnymi analýzami a požiadavkám legislatívy nevyhovela hneď tri voľnopredajné produkty, ktoré vám môžu dokonca spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti.

Na pulte sa objavili čerstvé vajcia, na povrchu ktorých bola prítomná viditeľná pleseň. Pleseň potvrdila aj analýza vzorky na škrupine. V jej zložení sa dokonca zistila aj prítomnosť Salmonelly. Tento mikroorganizmus sa nachádza predovšetkým v potravinách živočíšneho pôvodu, napríklad mäso alebo vajcia. Môže sa ale vyskytnúť i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy “Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia.”

Potraviny, ktoré sú kontaminované Salmonellou, predstavujú nebezpečenstvo pre zdravie človeka a spôsobujú ochorenie s názvom salmonelóza. “Po požití potraviny kontaminovanej salmonelou postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom,” uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa.

Ďalšie potravina, ktorá neprešla laboratórnymi testami, boli Olomoucké tvarôžky. Už na ich povrchu bola v prevádzke prítomná biela a zelená pleseň. Laboratórnym vyšetrením sa zistila prítomnosť látky Penicillium.

Posledná potravina, ktorá neprešla kontrolou a predstavuje veľké riziko pre zdravie človeka je ovčí hrudkový syr z nepasterizovaného mlieka. V tomto syre bola zistená prítomnosť listeria monocytogenes, ktorá spôsobuje ochorenie s názvom listerióza. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa “pri požití nakazenej potravy alebo vody môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu, so zväčšenou slezinou, výražkami a nebezpečne zníženým množstvom bielych krviniek. Niekedy sa môže ochorenie prejaviť ako zápal mozgových blán alebo ako angína so zdurením uzlín.” Ako sa ochorenie prejaví, závisí od zdravotného stavu človeka. Najohrozenejší sú starší ľudia, tehotné ženy a ľudia so zníženým imunitným systémom.

V tejto súvislosti sme kontaktovali už Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, ale na odpovede stále čakáme.