SLOVENSKO – Tomuto by ste neverili! Slovensko sa vďaka jednému z našich tradičných najpopulárnejších jedál zapísalo do exkluzívneho svetového rebríčka. Skúsite si tipnúť s akou pochutinou?
Po dlhšom čase sa Slovensko opäť ukázalo vo svete, ako krajina, ktorá má čo ponúknuť. Tentoraz sa Slováci umiestnili v prvej top 50 – tke vďaka jednému z našich ikonických výrobkov. TasteAtlas, svetový atlas tradičných jedál, surovín a autentických reštaurácií, ohodnotil slovenskú TRESKU ako jeden z najlepších šalátov na celom svete. Ocitla sa na 45. mieste s hodnotením 4 hviezdičky z piatich.
Podľa TasteAtlas je treska tradičný slovenský šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, mrkvy, cibule, octu, horčice a korenia.
Treska sa pripraví zo zmesi octu, vody a bobkových listov, uvarí sa a následne sa pridá samotná ryba – treska – a zmieša sa s uvarenou mrkvou a ostatnými ingredienciami. Hotová treska sa nechá odstať v chladničke aspoň na 24 hodín a môže sa konzumovať. Ako portál uviedol, s fantastickou receptúrou komerčnej tresky prišiel v roku 1954 Július Boško, šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom.
Okrem Slovenska sa v top 50 ocitlo aj susedné Poľsko. Na 32. mieste sa umiestnili s ich šalátom zvaným Surówka, ktorému portál dal hodnotenie 4,2. Je to tradičný šalát z Poľska, v ktorom sa nachádza čerstvá zelenina a ovocie.
Môže byť poliaty olivovým olejom, koreninami, soľou, citrónovou šťavou či krémovým dresingom z kyslej smotany, jogurtu alebo majonézy.
Chcete vedieť, ktoré šaláty sa umiestnili v top 50-tke na prvých 5 priečkach? Čítajte ďalej!