Regióny Bratislava Top

FOTO Hromadné sťahovanie MÄSA z pultov: Objavili v ňom NEBEZPEČNÚ baktériu

Pozor na tieto potraviny. ZDROJ: TASR/Radovan Stoklasa

BRATISLAVA – Populárny obchodný reťazec pristúpil k radikálnemu kroku. Zo svojich regálov stiahol niekoľko rôznych druhov mäsových produktov, ktoré môžu vážne ohroziť zdravie zákazníkov. Ak ich máte doma, za žiadnych okolností ich nekonzumujte.

 

Spoločnosť Lidl upozorňuje na hromadné stiahnutie niekoľkých rôznych druhov produktov, ktoré obsahujú morčacie mäso. Konkrétne ide o

  • Morčací prsný rezeň, plátky „Mäsiarova čerstvá porcia“, kg, dátum spotreby 02.12.2022, šarža 22326002,
  • Mleté morčacie mäso z pŕs Fit Life „Mäsiarova čerstvá porcia“, 400 g, dátum spotreby 30.11.2022, šarža 22116080,
  • Mleté morčacie mäso „Mäsiarova čerstvá porcia“, 500 g, dátum spotreby 01.12.2022, šarža 22116079,
  • Morčacie stehno dolné „Mäsiarova čerstvá porcia“, dátum spotreby 01.12.2022, šarža 22326002,
  • Morčacia polievková zmes „Mäsiarova čerstvá porcia“, dátum spotreby 01.12.2022, šarža 22115725
Galéria
Morčacia polievková zmes. ZDROJ: Lidl
Morčacie stehno dolné. ZDROJ: Lidl
Mleté morčacie mäso. ZDROJ: Lidl
Mleté morčacie mäso z pŕs Fit Life. ZDROJ: Lidl
Morčací prsný rezeň. ZDROJ: Lidl
Tieto produkty sťahujú z predaja. ZDROJ: Lidl
navigate_before
navigate_next

V týchto výrobkoch sa totiž podarilo odborníkom odhaliť prítomnosť salmonely. Salmonela je ochorenie, pri ktorom “postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Ak lekár potvrdí ochorenie na salmonelózu, treba sa riadiť jeho pokynmi, čo sa týka diéty a hygienických opatrení. Baktéria salmonela totiž prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny,” informovali o tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na ich webe.

Ako ďalej dodali, táto baktéria sa najčastejšie vyskytuje v potravinách živočíšneho pôvodu, “napríklad mäso alebo vajcia. Salmonela sa môže nachádzať i vo všetkých nedostatočne tepelne upravených potravinách. Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky (ako sú majonézy, plnené pekárenská a cukrárenské výrobky, rôzne krémy), zmrzliny (obsahujúce mliečne zložky), plody mora – varené kôrovce a mäkkýše, živé lastúrniky a ulitníky – ako napr. mušle, ustrice, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka, ktoré bolo ošetrené nižšou teplotou ako je pasterizácia. Salmonelou môžu byť kontaminované aj potraviny neživočíšneho pôvodu určené na priamu spotrebu: naklíčené semená, nakrájané ovocie, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.” Je preto dôležité, aby ste si na to, čo jete, dávali pozor a mäso dostatočne tepelne upravovali.

Ak sa teda tieto mäsové výrobky nachádzajú aj u vás doma, za žiadnych okolností ich nejedzte, ale výrobok vráťte do obchodu. “V prípade, že ste si spomenutý produkt zakúpili a skladujete ho v mrazničke, môžete ho priniesť späť do predajne, pričom vám budú vrátené peniaze, a to aj bez nutnosti predloženia pokladničného bloku,” poznamenala spoločnosť Lidl. Predmetné sa týka len uvedených šarží. Ostatných šarží sa to netýka.