BRATISLAVA – Až 15 krajín Európskej únie a Spojených štátov zaznamenalo zvýšený nárast ochorení na salmonelózu. Jej zdrojom má byť kebab vyrobený z poľského kuracieho mäsa. Európske stredisko pre kontrolu a prevenciu ochorení (ECDC) potvrdilo, že v mäse od siedmich poľských spracovateľov mäsa našli až tri typy baktérie salmonelózy.
„Zatiaľ, čo údaje o vysledovateľnosti potravín poukazujú na výrobcov so sídlom v Poľsku (7 výrobcov) a Rakúsku (1 výrobca), nenašli sa žiadne mikrobiologické dôkazy o kontaminácii v ich zariadeniach,“ uviedlo ECDC na svojom webe.
Keďže zdroj pôvodu baktérie ešte nebol identifikovaný, vedci očakávajú, že sa pravdepodobne vyskytnú nové prípady v tejto epidémii v mnohých krajinách. „V deviatich prípadoch v troch krajinách boli nakazené osoby hospitalizované a v jednom prípade človek zomrel v Rakúsku, čo poukazuje na potenciál závažných a smrteľných infekcií z tohto prepuknutia choroby,“ podotýka ECDC.