Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

Slováci, POZOR! Ďalší náš UNIKÁT môže SKONČIŤ: Ľudia ho v KUCHYNI milujú, čo bude ďalej? Vieme VIAC

Ilustračné foto. Zdroj: zregionu.sk

SLOVENSKO – Boli sme jedni z prvých a teraz môžeme zaniknúť. Žitavská paprika, ktorá ako prvá na Slovensku získala ochrannú známku Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu, môže navždy zaniknúť.

Už minulý rok jej bolo iba 30 ton a tento rok je číslo ešte menšie. Podľa informácií rtvs.sk je hlavným dôvodom nedostatok sezónnych brigádnikov. Túto unikátnu papriku preto už takmer nik nepestuje.

„Koreninová paprika dopestovaná na Podunajskej nížine po zomletí získava typickú oranžovočervenú farbu. Len takýto produkt môže byť podľa ochrannej známky žitavskou paprikou. S mletím a plnením papriky tento rok pre jej nedostatok začali o čosi neskôr,“ informuje portál.

V roku 2006 pomleli a zabalili až 500 ton žitavskej papriky. Tento rok to bude iba desať. Keď to pôjde týmto smerom, tak dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku.

„Je potrebné v tejto súvislosti riešiť hlavne problematiku daňového a odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov s ministerstvom práce,“ povedal hovorca rezortu pôdohospodárstva Andrej Wallner.