Podľa slov Jany Kuklovej je pre systém COOP Jednota najdôležitejšia cenová výhodnosť, kvalita a slovenský pôvod. “Dôkazom toho je i aktuálna ponuka masla v našej sieti. V mesiaci február máme na pultoch našich predajní slovenské maslo od slovenských dodávateľov v cenovej hladine od 1,69 EUR do 1,99 EUR. Aktuálne, počas uplynulého víkendu, sme zákazníkom ponúkli slovenské maslo pod vlastnou značkou Tradičná kvalita 250g za 1,69 EUR a pokračujeme s dlhodobou ponukou slovenského brandového masla 250 g za cenu 1,99 EUR,” zdôraznila Kuklová.
Otázne je, či sa budú zvyšovať ceny chleba, pečiva, pekárenských výrobkov, cestovín na Slovensku či iných výrobkov. “Proces cenotvorby je komplikovaný a jeho dôležitou zložkou je rokovanie s dodávateľmi. Tieto rozhovory sú však predmetom obchodného tajomstva a nikdy ich nekomentujeme” informoval Bezák zo spoločnosti LIDL. “Pri základných potravinách pristupujeme k cenotvorbe obzvlášť citlivo, aby tieto produkty zostali pre spotrebiteľov cenovo dostupné. Je potrebné si však uvedomiť, že maloobchodné ceny sú odrazom cenotvorby v rámci fungovania celého potravinového reťazca, tzn. do tohto procesu vstupujú primárne ceny surovín na svetových trhoch, ceny energií a iných materiálových vstupov (najmä obalov), logistických nákladov ako i iné vonkajšie faktory, aktuálne vojnový konflikt na Ukrajine, s významným negatívnym dopadom na európske hospodárstvo,” doplnila Kuklová.
Za spoločnosť BILLA sa vyjadrila Kvetoslava Kirchnerová. “V týchto ťažkých mesiacoch prinášame zákazníkom každý týždeň v hlavnom letáku špeciálne ponuky základných potravín za nízke ceny, tiež špeciálnu ponuku na víkendové nákupy. S BILLA Bonus kartou zákazníci ušetria až do 50 %. Okrem toho prinášame každý týždeň od štvrtka do nedele 25 %-nú zľavu na rôzne tovarové kategórie ako napríklad cestoviny, konzervy, káva a podobne.” Podľa výrobcov, ale aj obchodníkov je však reálne, že z dôvodu extrémneho zdražovania energií, vrátane všetkých cien vstupných materiálov, služieb, odvodov a daní mohol byť v slovenských obchodoch reálny nedostatok základných potravín vyrobených na Slovensku a ich nahradenie dovozom zo zahraničia.