Regióny Bratislava Trnava Trenčín Nitra Žilina Banská Bystrica Prešov Košice Top

Vinári sa konečne dočkali: Začala sa burčiaková sezóna, ktorá je výnimočná v celej Európe Copy

BRATISLAVA – Koniec prázdnin a začiatok nového školského roka je na Slovensku spojený so začiatkom vinobrania a burčiakovou sezónou. Aj napriek extrémnemu suchu a horúčavám by mohla byť úroda slovenských vinárov opäť rekordná

 

“Burčiaková sezóna sa rozbehla a tak už môžete plnými dúškami vychutnávať tento výnimočný slovenský produkt. Burčiak je fenoménom strednej Európy a v ostatných krajinách by ste ho hľadali márne. U nás sa teší veľkej obľube, vyrobí sa ho okolo 300 000 litrov ročne. Na jeho ochutnanie máte zhruba 10 týždňov, so začiatkom najskôr po 15. auguste. Tento rok vinári termín zberu dodržali a už 15. augusta ste mohli ochutnať nápoj z čistého hrozna,” povedal  Vladimír Mrva, prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

 

Na Slovensku sa začalo vinobranie a burčiaková sezóna. ZDROJ: archív zoznam.sk

“Na začiatku jari sa vinohradníkom vyhli jarné mrazy, násada kvetov ukazovala na mimoriadne bohatú úrodu. Zlom prišiel v júli a to nielen kvôli dlhotrvajúcemu suchu ale predovšetkým dlhotrvajúce horúčavy poznačili úrodu hrozna. Hrozno sa pri nedostatku vlahy začalo uzatvárať a prestalo živiny a energiu dávať do hrozna, ale snažilo sa zachrániť samé seba,” skonštatovala Ing. Jaroslava Kaňuchová Pátková, PhD. výkonná riaditeľka Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska a dodala. „Niektorí vinohradníci pristúpili k zavlažovaniu, tam kde ho mali vybudované, iní začali polovicu strapcov zhadzovať na zem, aby dozrelo do optimálnej zrelosti aspoň niečo. Dažde v ostatných dňoch výrazne pomohli a zachránili tak veľkú časť úrody.“

Hodnotenie celkového ročníka dopĺňa Vladimír Mrva. “O celkovej kvalite ročníka rozhodne september a to, či bude daždivý alebo nám pomôže babie leto.” Už teraz však vieme, že hrozna bude menej – odhadujeme cca o 10 %, a to nielen v kilogramoch úrody, ale očakáva sa aj nižšia výlisnosť. Hrozno tak bude oveľa koncentrovanejšie a preukáže sa majstrovstvo vinárov, ako si poradia s kvalitou.” Čo sa týka termínu zberu, v porovnaní s minulým rokom bude skôr o cca 7 dní.

 

Na Slovensku sa začalo vinobranie a burčiaková sezóna. ZDROJ: archív zoznam.sk

Ako by mal teda správny burčiak vyzerať? „Veľmi dôležitá je farba. Mala by byť žlto-zelenkavá, neželané sú hnedé odtiene, tie svedčia o nie príliš čerstvom produkte. Takisto prílišný sediment nám naznačuje zlé, prípadne žiadne odkalenie východiskového muštu. Odkalenie je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú kvalitu burčiaku. V neodkalenom mušte (a teda i v burčiaku, ktorý je z takéhoto muštu vyrobený) sa totiž nachádzajú pozostatky šupiek, ale i postrekov a mechanických nečistôt pochádzajúcich z hrozna. Jednoduchým odkalením (iba ponechaním cez noc v chladnej pivnici) sa tieto látky odstránia. Každý burčiak však môže obsahovať jemný sediment, ktorý je zapríčinený sedimentujúcimi kvasinkami. No a bez kvasiniek by nebolo ani burčiaku. Práve kvasinky sú hlavným zdrojom vitamínov a zdraviu prospešných látok, či už je totiamín, kyselina nikotínová, kyselina pantoténová a podobne. Ceny burčiakov budú oproti minulému roku o niečo vyššie, v priemere o 5- 7 %, ceny sa tak budú pohybovať v rozmedzí 2 – 3,6 Eur/liter vrátane DPH. Prispievajú k tomu vyššie náklady na jeho výrobu – zvýšené ceny energií, nafty, ľudskej práce,“ zdôrazňuje Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.