Ako uvádza Únia hydinárov, v prípade výskytu vtáčej chrípky na území Slovenska platia na všetkých hydinových farmách sprísnené prevádzkovo-hygienické opatrenia.
– mimoriadne interné veterinárne kontroly chovov
– platí zákaz vstupu cudzích osôb vrátane áut na farmy, autá s krmivom musia prechádzať cez dezinfekčné brody, zamestnanci farmy cez rohože s dezinfekčným roztokom
– zamestnanci sa prezliekajú do pracovných odevov v priestoroch farmy
– nie je možné striedanie obsluhy medzi jednotlivými halami
– obsluhujúci personál má zákaz chovu hydiny či exotického vtáctva v domácnostiach a ani sa nemôže v takýchto priestoroch zdržiavať
– na vodných plochách pri farmách spolu s poľovníkmi plašia chovatelia migrujúce vtáky
„Farmy tieto opatrenia v zimnom období, kedy je zvýšené riziko výskytu vtáčej chrípky u voľne žijúceho vtáctva, zavádzajú dobrovoľne, aby predišli riziku vzniku vtáčej chrípky vo svojom chove. Keďže sme nemali problémy s vtáčou chrípkou vo veľkochovoch hydiny, slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať konzumácie hydinového mäsa, ktoré bolo chované a zabité na Slovensku,“ zdôraznil Molnár. Zároveň dodal, že všetky veľkochovy hydiny sú povinne registrované na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe.