CHLEBOVÉ šialenstvo! Zaplatíme za kilo viac ako 3 eurá?

Podľa jeho slov extrémne zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky znamená zvýšenie nákladov a tým aj cien. „Faktom je, že 52 percent tohto navýšenia si vezme štát cez dane a odvody, nedostanú ich zamestnanci. My sme žiadali, aby sa príplatky od štátnych daní a odvodov oslobodili, ako je to v Rakúsku. Zatiaľ sa tak nestalo,“ skonštatoval Lapšanský. Extrémne zdražovanie energií, vstupných materiálov, služieb, odvodov a daní tak môže už v krátkom čase spôsobiť nedostatok základných potravín vyrábaných na Slovensku, ako sú práve chlieb alebo pečivo a ich nahradenie rizikovým dovozom zo zahraničia.

„Spojenie troch faktorov, ktoré nastali začiatkom tohto roka, by bez pomoci štátu skutočne s veľkou pravdepodobnosťou zapríčinilo nedostatok základných potravín, ktorými sú chlieb a pečivo. Prvým je, že pekári nedisponujú po pandémii a minuloročnej energetickej a inflačnej kríze žiadnymi finančnými rezervami. 95% z nich je v strate. Druhým, že naše výrobky sa nedajú vyrábať bez plynu a elektriny, ak jedno chýba nevyrábame a zálohy od nás chcú všetci dodávatelia energií. A tretí, že niektorí obchodníci už rušia „pece na dopekanie mrazených polotovarov“, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekární. Ak by však chlieb či pečivo nevedeli dodávať slovenskí pekári, odkiaľ by reťazce zobrali čerstvé pekárenske výrobky? „Dovážať čerstvé pečivo zo zahraničia je ekonomicky neudržateľné, nehovoriac o kvalite a ekologickej stope,“ zdôraznil Lapšanský. 

Predošlá strana

Viac o téme: ceny, chlieb, dane, energie, inflácia, Milan Lapšanský, odvody, pečivo, pekárenské výrobky, pekári, pekárne, platy, potraviny, príplatky, Slovenský zväz pekárov, zdražovanie

Súvisiace články