BRATISLAVA – Ceny základných potravín, tovarov a služieb rastú na Slovensku už niekoľko mesiacov a podobný trend treba očakávať aj v roku 2023. Inflácia je rekordná, ceny energií sú nepredvídateľné, nový Zákonník práce a príplatky pre zamestnancov, uvažovaný zákaz predaja v nedeľu sú iba ďalšími ukazovateľmi, ktoré ceny nekontrolovateľne zvyšujú.
Najväčšie výdavky domácností sú na energie, bývanie a potraviny. Pričom práve pri nich si opäť výrazne priplatíme. Dôvodom sú vysoké ceny energií. Aj keď ich vláda zastropovala pre tých odberateľov elektriny, ktorých ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín a pri plyne 100 megawatthodín. Maximálna cena za silovú elektrinu je na úrovni 199 EUR za megawatthodinu a pri plyne 99 EUR za megawatthodinu. Ale to najmä pekárom nestačí a sú rozhodnutí výrazne zdvihnúť ceny chleba, pečiva a ďalších pekárenských výrobkov. Likvidačné sú totiž pre nich aj ďalšie vstupné položky – nákupné ceny materiálov a služieb, platy, odvody a dane. Mnohé prevádzky tak už museli ich majitelia zatvoriť a ďalšie to čaká. „Žiaľ, prevádzky sa od konca septembra 2022 zatvárajú na celom Slovensku práve z dôvodov extrémnych nárastov cien energií. Týždenne dostávame správy o 4 – 5, ktoré buď výrazne obmedzili alebo úplne ukončili svoju výrobu. Dokonca máme prípady aj z Bratislavy, kde je disponibilný príjem obyvateľov najvyšší na Slovensku,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
To, že sa bude zvyšovať cena chleba, pečiva, pekárenských výrobkov a cestovín na Slovensku je preto viac ako reálne. „Ceny chleba a pečiva na pultoch nestanovujú pekári, cukrári či cestovinári, ale obchodné reťazce. Z pohľadu odbytových cien, čiže cien, za ktoré dodávame reťazcom, však k nárastu určite dôjde. Agrorezort nám pomohol doslova drobnými, čo situáciu v našom sektore nerieši. Minister radšej podpisuje nezmyselné memorandá s obchodníkmi. A to sme pritom súčasťou kritickej infraštruktúry štátu a tvoríme súčasť najdôležitejšej slovenskej potravinovej vertikály,“ naznačil Lapšanský. Podľa vyjadrení viacerých majiteľov pekárni môže byť cena chleba už o pár týždňov na úrovni 3 eurá za kilogram a viac, pri rožkoch by to mohlo byť 20 centov za kus.
„Pekári, cukrári ani cestovinári nechcú svoje odbytové ceny zvyšovať. Prajeme si, aby boli naše výrobky dostupné slovenským spotrebiteľom. Už teraz pritom narážame na znížený dopyt po výrobkoch s vyššou pridanou hodnotou ako je sladké pečivo či zákusky. Zamestnávame 12 000 ľudí vo všetkých regiónoch Slovenska. Neraz sú to celé rodiny a cítime k nim zodpovednosť. Ceny však budú musieť rásť a bude na obchodných reťazcoch, ktoré dosiahli mimochodom minulý rok historicky najvyššie zisky, aby znížili svoje obchodné prirážky tak, aby naše výrobky zostali dostupné všetkým obyvateľom. Rozhodnutia o pultových cenách našich výrobkov sú plne v kompetencii reťazcov a sú výsledkom ich obchodnej politiky,“ dodal Lapšanský.