Regióny Bratislava Kultúra Top

ROZHOVOR Herečka Zuzana Vačková o živote počas pandémie: Keď som robila recept, dabovala som už aj cibuľu

Zdroj: Zuzana Vačková

BRATISLAVA – Sociálne siete ovládli aj herečku Zuzanu Vačkovú. Pandémia ju prinútila robiť veci inak. Aby mohla zostať v kontakte s divákmi, ponorila sa do online sveta. Dokonca spustila výzvu, vďaka ktorej chudlo takmer celé nežné pohlavie. Zmenila jedálniček a neváhala ho vypustiť do sveta. Do domácností tak prináša inšpiráciu, ale aj poriadnu dávku zábavy. O zmene životného štýlu, divadle, ale aj o tom, ako prežíva pandemické obdobie, sa Zoznam.sk rozprával s herečkou ZUZANOU VAČKOVOU (52).

 

Na sociálnych sieťach, najmä na Instagrame, ste mali 21-dňovú stravovaciu výzvu. O čo v nej išlo?

– Snažím sa stravovať zdravo, dlhšie sa tejto téme venujem a spolupracujem s Inštitútom kompliment. Absolvovala som u nich online koučing, kde som sa podľa ich inštrukcií snažila stravovať. Podarilo sa mi veľmi schudnúť a keď som pridávala takéto príspevky, všetkým dievčatám na Instagrame sa to páčilo. Rozhodla som sa teda, že dám ešte nejakú plavkovú výzvu a dáme si 21 dní, kedy budeme jesť zdravo, vyvážene a pritom si kaloricky ten deficit urobíme príjemnejší. Tým pádom som sa do toho pustila a každý boží deň som si natáčala, čo raňajkujem, obedujem, olovrantujem a večeriam. Spracovávala som to do videí a dievčatám sa to páčilo.

Výzvy sa teda chytili okamžite.

– Jasné. Písalo mi množstvo žien, že ešte stále ideme vo vašej výzve, vraciame sa k vašim jedálničkom, roky sa mi nedarilo schudnúť a s vami mi to ide… Tých päť jedál denne je naozaj výživných. Ak sú rozumne skombinované a porcie nie sú príliš veľké, tak naozaj sa dá chudnúť radostne.

Môžeme hovoriť o diéte?

– Je to čudné, pretože častokrát sú diéty založené na tom, že jete iba ryžu alebo iba zeleninu, nesmiete jesť pečivo. Tu je to také, že môžeme jesť takmer všetko a aj tie jedlá, ktoré si ja varím, sú krásne, atraktívne, chutia fantasticky.

Keďže môžete jesť takmer všetko, vytvárate si jedálniček sama alebo sa necháte inšpirovať?

– Inšpirácia spočíva iba v nejakých zásadách. Jedlá si kombinujem a vymýšľam sama podľa toho, čo v obchode majú, čo mám v chladničke a čo mi z toho napadne. Ešte stále sa nechávam opravovať od Inštitútu kompliment. Keď dám môj celodenný jedálniček na internet, tak mi to okomentujú, že ten koláčik by sme radšej vymenili za tvaroh so škoricou. Ale nevadí, ak si ho doobeda doprajete, nie je to taký hriech, ako keby ste si ho dali večer alebo si dali veľkú porciu a podobne.

 

Herečka svojimi jedlami inšpiruje ostatných. Zdroj: Zuzana Vačková

Máte niekedy momenty, kedy by ste jedálniček upravili a prihodili tam niečo úplne nezdravé?

– Ja si myslím, že žiadny extrém nie je vhodný. Ak by som dostala chuť na niečo, čo je nezdravé, tak by som si to dopriala. Keď sme chodievali s divadlom na zájazdy, v niektorých reštauráciách som nemala na výber jedlá, ktoré by som chcela. Tak som si dala vysmážaný syr. Viem, že to je kalorická bomba a že to nie je úplne zdravé, ale ak si to dám raz za pol roka, tak sa svet nezrúti.

Súčasťou 21-dňovej výzvy boli aj cvičenia?

– Nedávala som výzvu, aby so mnou dievčatá aj cvičili. Zase nesmieme chcieť toho od nich veľa a ani od seba. Ja si myslím, že je dobré sa sústrediť na jednu vec. Jasné, ak niekto má cvičenie ako bežnú súčasť svojho života alebo ak stravovať sa zdravo nie je preňho žiadna novinka, tak to zvládne ľavou zadnou. Ale myslím si, že zmeniť svoj jedálniček je dostatočne veľká zmena v živote. Chce to naozaj premýšľať o tom, plánovať si to, nakupovať podľa toho. Myslieť počas varenia na to, že sa nemá dávať veľa oleja, nepoužívať ingrediencie, ktoré som doteraz zvykla pridávať, ale robiť to jednoduchšie. No a ešte k tomu myslieť, že dnes by som si mala odbehnúť šesť kilometrov alebo si pustiť video a hodinu cvičiť,…. nechcime od seba veľa.

Výzva už skončila, pokračujete v jej duchu ďalej?

– Teraz už mám udržiavací jedálniček, o ktorý sa ešte stále delím. Mnohé dievčatá nemajú problém schudnúť, ale keď si prestanú dávať pozor na to, čo jedia, tie kilá idú naspäť. Snažím sa dávať pozor aj na to, že keď už pridám nejaké cestoviny alebo nejakú sladkosť, ako to kombinujem. Uvidím, či to budem robiť dobre, či sa to na mňa nalepí naspäť alebo nie. Dúfam, že nie. Teraz už začínam cvičiť. Už budem pridávať cvičenia, aby sa dievčatá rozhýbali. Ide jar, tak čakám na to, kedy mi prídu tenisky a pôjdem von.

Takže na rade je ďalšia výzva?

– Už len udržať to, čo sme schudli. Nepribrať naspäť a ako keby zostať v tých nápadoch toho ľahkého zeleninového stravovania. Nevypnúť to, ale zostať v tom, že na raňajky si dám iba polovičku chlebíka, nie štyri biele rožky a šalát.

 

Zuzane Vačkovej sa vďaka výzve podarilo schudnúť. Zdroj: Zuzana Vačková

Dbať o vyváženú stravu je zrejme náročné. Zvykli ste si na to tak, že už to beriete ako životný štýl?

– Áno, ja to už beriem ako náš životný štýl. Len viete, pred dvomi rokmi, keď som sa chcela takto stravovať, bol to pre mňa problém. Vždy keď som s tým skončila, tak som sa vrátila naspäť do toho, na čo som bola roky zvyknutá. Je to proces. Myslieť si, že keď zvládnem 21-dňovú výzvu, som za vodou a už odteraz je zdravý životný štýl, nie je to úplne jednoduché. Naše vychodené cestičky vedia byť zákerné a pomaličky sa to tam celé vráti. Zrazu tak, ako sa na začiatku vieme zbaviť všetkých orieškov a čipsov, tak zrazu jeden balíček orieškov, večer vínko, k tomu syr a už to ide. Preto sa to snažím ešte v nápadoch ťahať ďalej.

Zapojili ste do toho aj vašu domácnosť alebo im pripravujete jedlo zvlášť?

– Nesnažím sa im vnucovať môj spôsob stravovania a rešpektujem to. Môj ocko rád raňajkuje ovsené vločky a sladký jogurt, toto som ja úplne vysadila. Ocko má rad klasické jedlá, takže sebe urobím nejaký šalátik a jemu zemiaky a mäso.

Keď ste si založili profil na Instagrame, chceli ste ísť touto motivačnou cestou? Vedeli ste od začiatku, čo tam chcete pridávať?

– Absolútne nie. Keď som začínala s Instagramom, chcela som ho používať iba na to, aby som si v ňom mohla upravovať fotky. Mala som ho ako photoshop. Keď som začala tak päť rokov dozadu robiť reláciu Tvoja tvár znie povedome, na Instagrame som začala aktívnejšie fungovať. Zistila som, že je to celkom príjemná platforma a už sa to nejako rozbehlo. Skôr by som povedala, že veľmi podobne som sa objavila aj na TikToku.

Prečo práve TikTok, keďže platforma má predsa len inú cieľovú skupinu.

– Ten som začala využívať len ako strihací program na videá, ktoré som natáčala u nás v divadle. Chcela som to robiť ako pozvánky pre divákov. Tak som teda začala vyrábať videá. Všetky videá, ktoré vidíte na Instagrame, predtým pridávam na TikTok. Mám cez 100-tisíc sledovateľov a tam sa mi to pre mňa prekvapivo vyvŕbilo. Myslela som si, že na TikToku sú iba bezprizorní mladí ľudia, ktorí sa tam chcú zabávať a to je všetko. Zistila som, že sú tam aj príjemné edukačné videá a platforma nedáva priestor len hlúpej zábave, ale aj zaujímavým poznatkom. Tým pádom aj môj stravovací režim tam zarezonoval. Mám tam komunitu, ktorú baví pozerať moje videá, moje recepty. A aj moje myšlienky, pretože mnohé komentáre mi dávajú mladí ľudia a ja sa snažím k tomu povedať, čo si o tom myslím, a to už na Instagram nedávam. Na TikToku viem prejsť tému autizmus, inakosť, homosexualita, osamelosť, sexuálne zneužívanie.

To sú témy, ktoré sú práve pre mladých ľudí dôležité.

– Áno, snažím sa aj ukázať, ako reagujem napríklad na hejty, keď mi napíše niekto niečo škaredé. Ukážem mojim sledovateľom, ako sa k tomu staviam, čo si o tom myslím a aký je môj postoj.

 

Na TikToku začala najskôr iba strihať videá. Zdroj: Zuzana Vačková

Ak sa vrátime k stravovaniu, cez Veľkú noc pokračujete vo vašom stravovaní alebo pripravujete aj niečo tradičné?

– Údené mäso, klobása, uvarené vajíčko a čerstvý chren, to na našom stole bude a to určite ochutnám, lebo v malej miere nám nič neuškodí. Múdri ľudia hovoria, že aj víno v malej miere vie byť liekom, ale naozaj v malej miere. Takisto je to aj s jedlami, ktoré jedávali naši predkovia. Uznávam naše zvyky a túto klasiku určite na stôl dám. Nezjeme jej 15 kíl, ale dáme si každý malinký kúsok.

A čo koláče?

– Koláčiky, ktoré robím, sú z môjho portfólia. Sú ľahké, nedáva sa tam takmer žiadny tuk a celé to je odľahčené.

 

Vačková pripraví počas sviatkov ľahké koláče. Zdroj: Zuzana Vačková

Koronavírus určite aj vám dal väčší priestor na sebarealizáciu, vo vašom prípade napríklad na vytváranie vyváženej stravy.

– Celý svet je pozastavený, preto mám čas venovať sa zdravej strave, lebo som od rána do večera doma. Tým, že som tvorivý človek, tak by som nevedela sedieť a čakať, kedy sa to celé skončí. Preto sa teším, že aj na YouTube, kde natáčam recepty, mi ľudia píšu krásne veci. Veľmi ich to baví a ja mám z toho radosť. Minule keď som robila nejaký recept, tak som dabovala už aj cibuľu. Už by som potrebovala ísť do roboty, ale trpezlivo čakám, kedy sa život vráti do normálu a kedy sa budeme môcť aj my vrátiť naspäť do divadiel. Teším sa na mojich divákov, ale ten kontakt si s nimi vynahrádzam cez sociálne siete. Často vysielam naživo. S výbornou tenistkou Danielou Hantuchovou sme napríklad pokecali o tom, ako sa má, čo robí a ako sa stravuje.

Ako prežíva aktuálnu situáciu divadlo La Komika, ktorého ste súčasťou?

– Robili sme rôzne aktivity na to, aby sme divadlo zachránili. Rôzne výzvy, kde nám ľudia mohli venovať peniaze, predávali sme tričká z limitovanej edície, ktoré si mohli zakúpiť. Snažíme sa, určite aj vedenie robí aktivity, aby sme divadlo udržali. Nájomné sa platiť musí, tak dúfam, že ten mínus, ktorí nám teraz vzniká, sa nám podarí potom dotiahnuť a vyrovnať. Verím, že ľudia budú chodiť a budú nás podporovať, aj keď viem, že ekonomicky je na tom celé Slovensko zle. Keď sa to celé uvoľní, verím, že sa navzájom potiahneme. Že budeme napríklad my tráviť dovolenky na Slovensku, budeme chodiť do kaviarní a že zase na oplátku tí, ktorí vlastnia kaviarne a reštaurácie, budú chodiť do divadla.

Už niekoľko mesiacov žijeme kvôli pandémii ,,iný svet‘‘, našli ste v ňom aj niečo pozitívne?

Konečne si užívam svoj dom, ktorý mám veľmi rada, ale večne som bola niekde na cestách. Málokedy som bola toľkoto dní doma a mohla si užívať všetky kvety, ktoré tu mám, zvieratá a to nehovorím o ľuďoch. Mám čas byť so svojim ockom, aj s mojou dcérou trávime veľmi pekný čas, samozrejme, s mojim priateľom. Celé to je také o rodine. Táto pandémia preveruje naše vzťahy. Teším sa, že naše rodinné vzťahy sú krásne, nezažívame nejakú ponorku a zvládame situáciu fajn.

Ak by nami nezatočila pandémia, robili by ste to, čo teraz?

– Keby neprišla korona, nikdy v živote by som nemala čas na to, aby som začala zdieľať svoju kuchyňu a varenie s inými ľuďmi. Nikdy by som sa nedozvedela, ako inšpiratívne môžu tieto veci pre niekoho byť. Sú to pre mňa prekvapujúce veci. Dám napríklad jednoduchý recept, pri ktorom mám pocit, že ním podceňujem ľudí, keď im dávam takúto jednoduchosť. Mnohí mi ale píšu, že to tak nikdy v živote nerobili. Čiže aj jednoduchosť, ktorá je pre mňa samozrejmosťou, pre iných môže byť inšpirácia na niečo nové. Tým, že sme doma zavretí, tak už nám z tých jedál šibe, lebo dookola varíme. Každý nový nápad je oceňovaný a aj z moje strany. Tiež sledujem rôznych ľudí a kuchárov a pozerám sa, čo robia. Tiež sa rada nechám inšpirovať.

 

Na návrat do divadla sa už veľmi teší. Zdroj: Zuzana Vačková

Mohlo by vás zaujímať: